Majola återförenar yrkesbröder efter 50 år!

Majola återförenar yrkesbröder efter 50 år!

För drygt två år sedan publicerade Majola en artikel om ”Det gamla gardet” – de tysktalande kockarna som tog med sin talang till Sverige på 60-talet och kom att lägga grunden för en stor del av det som idag utgör svensk gastronomi. Dessa kockar bidrog till framgången för ställen som Berns, Grand Hôtel och Operakällaren och många av dem startade sedan egna verksamheter både i Sverige och andra delar av världen. Numera har flera av dem förstås gått i pension, men fortfarande träffas de en gång i månaden och tar glädje av varandras sällskap. På fotot till Majolas artikel ses ett stort gäng män i vita kockrockar, med breda och stolta leenden.

En av dessa tysktalande kockar som var verksamma i Sverige på den tiden är dock inte med i artikeln, och inte heller på gängets månadsträffar, eftersom han sedan länge lämnat Sverige. Han heter Roland Shutser och tog anställning hos Tore Wretman på Operakällaren år 1968. Sedan dess har han jobbat i kök runtom i hela världen och även drivit hotellverksamhet på platser som Bermuda, San Francisco och Indien. Idag njuter han av livet som pensionär på Hawaii men minns med värme sin tid på Operakällaren tillsammans med Wretman, Fritz Pielen och Werner Vögeli. Roland har länge speciellt velat återuppta kontakten med en annan av sina kollegor från Operakällarens kök; Herbert Strahner. Roland och Herbert har inte setts sedan Roland lämnade Sverige för Bermuda år 1969 och han har under åren gjort upprepade försök att hitta Herbert, alla utan framgång. Han hade nästan gett upp hoppet om att finna sin gamle vän, men så kom Majola plötsligt till undsättning!

En internetsökning hade lett Roland fram till Majolaartikeln om Det gamla gardet med det tillhörande fotot, och glatt poserande tillsammans med de andra kockarna (däribland även nyss nämnda Fritz Pielen) stod Herbert i egen hög person. Roland sökte snabbt fram mailadressen till Majolas Lars Larsson, som han genast skrev till och bad om hjälp med att hitta sin kollega från förr. Redan samma kväll fick han svar, och visst kunde Majola hjälpa till!

Lars hade inga uppgifter direkt till Herbert, men visste förstås vem han var och kunde genom en gemensam kontakt framföra Rolands önskan om att nå Herbert. Några dagar senare fick han ett nytt mail från Roland – denna gång med ett stort tack! De gamla kollegorna, som inte setts på nästan 50 år, hade med Majolas hjälp äntligen återförenats!

Vi på Majola är givetvis väldigt glada över att ha kunnat assistera i denna jakt på gammal vänskap mellan kollegor från en spännande tid, och vi fick dessutom med detta även ta del av ytterligare en historia från en av de kockar som betydde så mycket för svenska restaurangvärlden. Grattis till er, Roland och Herbert, och tack för att vi fick dela med oss av denna trevliga lilla historia!

Det gamla gardet från vänster

Bernhard Stumpfel, Hartmut Schellhas, Rudi Lozickyj, Fritz Pielen, Jürgen Bauer, Herman Hager, Manfred Gäng, Rüdiger Bauer, Erwin Hug, Herbert Strahner, Karl Heinz.(Foto: Johan Åstrand/KROG)